ASANSÖR SİSTEMLERİ

İnsan asansörleri, binaların projelendirmesi aşamasında yapılan trafik hesaplarına ve avam projelerine uygun olarak tasarlanır ve tesis edilir.

Türkiye’de inşaat faaliyetleri, değişen yaşam tarzı ve gelişen ihtiyaçlara bağlı olarak dönüşüm geçirmekte ve yüksek binalar inşa edilmektedir. İnsan asansörleri de buna paralel ihtiyacı karşılayacak teknoloji ve donanım ile yüksek hızlı ünitelerle insanlara hizmet vermektedir.

İnsan asansörleri uluslararası güvenlik ve konfor standartlara uygun olarak tasarlanır ve projesine uygun olarak tesis edilir.

Taşıma kapasitesine göre insan asansörleri ; 240kg, 320 kg, 400 kg, 630 kg, 800kg, 1000kg, 1250 kg ve 1600 kg kapasitelerde imal edilebilmektedir.

İnsan asansörleri konutlarda Sınıf I, konut dışı yapılarda Sınıf II olarak nitelendirilir.

Tahrik şekline göre Elektrikli ve Hidrolik olarak sınıflandırılan insan asansörleri son yıllarda özellikle senkron motor kullanılarak ve makine dairesiz olarak tasarlanıp tesis edilmektedir.

Günümüzde artan modern binalar ve estetik mimari tasarımlar, beraberinde asansör tasarımlarını da etkilemiştir. Modern mimari tasarımlara mükemmel uyum sağlayan panoramik asansörler, teknik yeterliliğin yanı sıra estetik görünümleri ile tercih sebebi olmaktadırlar.

Alışveriş merkezleri, plazalar, kamu binaları, restoranlar, oteller ve eğlence merkezleri panoramik asansörlerin en çok tercih edildiği yapılardır.

Panoramik asansörlerin en belirgin özelliği, yolcu kabininin tamamen cam olması, bu sayede yolcuların asansörle seyahat ederken bulundukları ortamı görebilmeleridir. Teknik olarak panoramik asansörler 4 kişiden 21 kişi taşıma kapasitesine ve 0,63 m/s hızdan 2,5 m/s hıza kadar tasarlanıp üretilebilirler.

Sedye asansörleri hastanelerde sedye üzerinde hastaların yatar vaziyette taşınması için tasarlanmıştır.

Tasarımda kullanım amacına göz önüne alındığında dikkat edilmesi gereken detaylar; kabin aydınlatması, sedyede bulunan hastayı rahatsız etmeyecek ışık şiddeti, ayrıca hijyenik koşulları sağlayacak anti bakteriyel bir ortam

Diğer asansörlerden ayrıcalıklı özelliği; Hastanın konforu, sağlıklı ve hijyenik güvenli taşımacılıktır. Sedyenin asansöre giriş-çıkışında sarsıntı olmaması için kabin katlara göre hassas ayarlanır. Elektrik kesilmelerine karşı önlem, ayarlanmış ışık akısı, atnibakteriyal tedbirler, paslanmaz aksamlar gibi ekstra donamınlar ilave edilmiş asansörlerdir.

Sedye asansörleri hidrolik tahrikli ve elektrik tahrikli olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanabilmektedir.

Yük taşıma amaçlı üretilmiş asansörlerdir. İnsan asansörlerine göre konfor ve hız aranmayabilir. Depo, alışveriş merkezleri, fabrikalar gibi, yük taşıma işlerinin yoğun olduğu yerlerde, talep edilen taşıma kapasitelerine uygun olarak tasarlanır. Hidrolik ve elektrik tahrikli olmak üzere iki tipte tasarlanıp uygulanabilmektedir. Seyir mesafesinin çok fazla olmadığı ve taşıma kapasitesin ise çok yüksek olduğu durumlarda hidrolik tahrik tercih edilmektedir. Yüksek kapasiteli yük asansörleri düşük seyir hızlarında çalışacak şekilde tasarlanır.

Yük taşınmasının yanı sıra Araç taşınması içinde tasarlanmakta ve Araç asansörü olarak adlandırılmaktadır. Araç asansörleri tasarlanırken yük asansörlerinden farklı olarak detaylandırılması gereken ayrıntılar vardır. Taşınacak araç ölçülerine uygun kabin ölçüleri tasarlanabilmektedir.

Kapı tipi olarak panjur tip ya da seksiyonel tip kapılar uygulanabilmekte olup hem asansör hem de kapılar uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmektedir. Bu durum asansörün kullanımında kolaylık ve konfor sağlamaktadır. Araç asansörleri de hidrolik ve elektrik tahrikli olmak üzere iki tipte tasarlanıp uygulanabilmektedir.

Engelli asansörleri engelli insanların yaşam standardını yükseltmek amaçlı tasarlanmış bir asansör çeşididir. Günümüzde standart asansör tipleri tasarlanırken engelli insanların rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmaktadır.Bunun dışında özel olarak tasarlanıp, konutlarda işyerlerinde, villalarda merdivenlerin konumuna göre dizayn edilen sistemler de vardır.

Koltuk tip ve platform tipi olmak üzere başlıca iki çeşit olan engelli asansörlerinin özellikleri şu şekildedir.

  • Koltuk tipi asansör: Düz ve döner merdivenler için ayrı ayrı tasarlanmıştır. Tek veya çift raylı yapılabilen bu asansörlerin kullanımı konforlu ve oldukça kolaydır.
  • Platform tipi asansör: Tekerlekli sandalye ile kullanıma uygun bu model her türlü merdivene uygulanabilmektedir. Platform tip asansörün başka bir çeşidi olan gizli makaslı asansör 3-4 basamaklı yerlerde kullanılmaktadır.

Monşarj asansörleri, boyutları ve yapım şekli itibarıyla insanların giremeyeceği bir kabini olan sadece yük taşımak amaçlı olarak tasarlanırlar. 50 kg'dan 300 kg'a kadar değişik taşıma kapasitelerine sahip olan Monşarj asansörleri, hafif, modüler, kendi kendini taşıyabilen, makine dairesi gerektirmeyen kompakt ürünlerdir.

Yemek, mutfak ya da servis asansörü olarak da bilinen bu ürün, genelde otel, restoran ve villalarda mutfaktan yemek yenilen kata tabak, bardak, tepsi taşınmasında kullanılır.

Makine DaireSİZ Asansörler,

Yüksek ve düşük katlı konut ve ticari binalarda kullanılabilen asansör sistemleridir.

Genellikle binada asansör makine dairesinin bulunmadığı ya da uygun olmadığı durumlarda tercih edilir.

Dişlisiz (senkron) motor kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak en çok tercih edilen asansörlerin başında gelmektedir.

Mimari ve estetik açıdan birçok avantaj sağlaması nedeniyle günümüzde mimarların projelerinde öncelikli tercihi olmaktadır.

Makine dairesiz asansörlerde yüksek verimli Dişlisiz (senkron) motorlar kullanılmaktadır.

Yüksek hızlarda konforlu bir seyir imkanı sağlamakta olup sessiz çalışması nedeniyle de ayrıca tercih sebebidir.

Makine DaireLİ Asansörler;

Asansör tahrik makinasının asansör kuyusunun üzerinde teşkil edilmiş bir oda içerisine bulundurulduğu asansör tipidir.

Makine daireli asansörler kuyu üzerinde ayrıca kule şeklinde yükselen bir makine dairesi gerektirdiğinden hem mimari hem de estetik açıdan dezavantajlı bir konumda yer almaktadır.

Makine daireli asansörlerde genelde dişlili (asenkron)makine-motor grubu kullanılmaktadır. Nadiren de olsa dişlisiz motor tercih edilmektedir.

Makine Dairesiz Asansörlerin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Makine dairesine ihtiyaç duyulmadığından mimaride estetik bir görüntü sağlar
  • Geleneksel motorlara göre % 40'a varan enerji tasarrufu sağlar
  • Makine motor aksamında dişli kutusu olmadığından dolayı çok daha uzun ömürlüdür.
  • Sistemin yağsız olması çevre kirliliği riskini sıfıra indirir.

Üstün kontrol teknikleri ile benzersiz kontrol hassasiyetine sahiptir.

Hidrolik asansörler, trafiği yoğun olmayan ve kuyu üzerinde makine dairesi yapılamayan yerlerde uygun çözümlerdir.

İnsan asansörü olarak uygulanmasının yanı sıra genelde yük asansörlerinde uygulanır. *Mimari yapının durumundan dolayı statik ve dinamik yükleri bina karkası tarafından taşımasının istenmediği durumlarda bu yükleri tabana verdiği için hidrolik asansör tercih edilmektedir.

Mevcut binalarda asansör için yer bırakılmamış veya makine dairesi yapılması mümkün değilse bu sistem kolay bir çözüm haline gelmektedir.

Valter’in eğimli asansörleri yolcular tarafından işletilen tam otomatik yolcu taşıma sistemleridir.

Bu operasyonu gerçekleştirmek için ekstra bir personele gerek yoktur. Taşıma kolay ve kullanışlıdır. Tıpkı modern bir asansör gibi çalışır.

Eğimli binalarda, açık alanda dik yamaçlarda kullanılan eğimli asansörlerde konvansiyonel asansörlere oranla daha fazla alan ve özel donanım gerekmektedir.

7° eğimi aşan yerlerde ayaktaki yolcuların kalkış ve duruş hareketlerinden etkilendiğinden hız sınırlıdır.

Genel olarak engebeli arazilerde   kullanılır ki adını da yamaç asansörü olarak buradan alır. Kullanım olarak kentsel ulaşımda da kullanılır fakat en çok kaleler, turizm bölgeleri, özel tatil köyleri, kayak alanları gibi engebeli arazilerde tam bir çözüm ürünüdür.

Eğimli Asansörlerin olağan üstü avantajları

  • Otomatik çalışma
  • Düşük işletme maliyetleri
  • Pürüzsüz ve sessiz çalışma
  • İstasyon binaları ve makine odaları için küçük alan yeterliliği
  • Problemsiz orta inişler
  • Yolcular için yüksek güvenlik derecesi
  • Kolay tahliye prosedürü
  • Rüzgara karşı yüksek dayanıklılık